Project Description

Zelf kibbeling maken: wat is er nu lekkerder dan eigengemaakte, zelfgebakken kibbeling? Hieronder enkele heerlijke recepten om kibbeling te bereiden: warm aanbevolen door HSV De Zeebaars!

(ps: de saus staat heeeeelemaal onderaan de pagina… en als u ook de kibbelingkruiden zelf wil maken dan moet u ook even doorscrollen…)

Wat is kibbeling eigenlijk?

De hele, hele, heeele echte kibbeling, wordt gemaakt van de wangetjes van de kabeljauw. Deze gaan door een beslag heen en worden dan gefrituurd.

Tegenwoordig wordt kibbeling gemaakt van kleine stukjes vis van de kabeljauw, die, na door een beslag gehaald te zijn, worden gefrituurd.

Doordat kabeljauw een dure vis geworden is, gebruikt men nu voor kibbeling de goedkopere vissoorten zoals bv. koolvis, wijting, heek e.a. In feite worden we dus allemaal voor de gek gehouden als we bij de viskraam om kibbeling vragen…. Gelukkig is dit niet bij iedere viskraam het geval en veel mensen proeven het verschil niet eens.

Kibbeling origineel

De bereidingstijd neemt ca. 30 minuten in beslag en het recept is voor 4 personen.

Ingrediënten:

Ca. 500 gram Kabeljauw.
Viskruiden
900 gram bloem
4 eieren
2 liter melk
3 liter zonnebloemolie of archideolie (noten)

Bereidingswijze:

Verwarm de frituurpan op 180 graden. Snij of knip kleine stukken van de vis ter grootte van zo’n 5 cm. Dit komt niet zo precies dus zonder knipdiploma redt u het ook wel. Strooi de viskruiden over de blokjes vis en laat dit lekker even intrekken terwijl u het beslag gaat maken. Dit beslag maakt u door in een kom de melk en de eieren goed te mengen. Hierna voegt u langzaam de bloem toe terwijl u steeds blijft roeren. Er ontstaat nu een niet te dikke pap zonder klontjes. Haal nu de stukken vis door het beslag heen en schep deze nu langzaam in de frituurpan. Als de vis aan beide zijden een mooi kleurtje heeft is de Kibbeling klaar!

Heeft u geen kabeljauw gevangen, maar puilt de vriezer uit van schar of wijting? Dan weet u nu wat u moet doen….

Tip: Hoe kouder het beslag,  hoe beter het bakt!

Kibbeling met roerbakgroenten op de Indiase manier.

Dit recept kost een half uurtje tijd waarbij we ervan uitgaan dat u de kibbeling al gebakken heeft! De ingrediënten zijn voldoende voor 2 personen.

Ingrediënten:

300 gram kibbeling
400 gram verse roerbakgroenten
2 dl tomatensaus (in een zakje)
5 eetlepels slaolie
1/2 eetlepel milde kerriepoeder
klein blikje Abrikozen op siroop
1/2 dl Room Fris of Creme Fraiche
2 eetlepels fijn geknipte Bieslook.

Bereiding:

Verhit de olie in een wok. Als u geen wok heeft; niet huilen het kan ook in een grote braadpan. Als de olie begint te ‘dampen’ is deze heet genoeg om de groenten en het kerriepoeder toe te voegen. Blijf gedurende 4 minuten continue de groenten omscheppen op hoog vuur. Hierna voegt u de Abrikozen toe met 4 eetlepels van de Abrikozensiroop. Tevens voegt u nu ook de tomatensaus en de Creme Fraiche toe. Dit alles warmt u goed door terwijl u blijft roeren!

Als alles goed warm is voegt u de kibbeling toe en strooit u het af met de Bieslook.

Erg lekker om bij witte rijst te eten!

Fish and chips.

We gaan ervan uit dat u de kibbeling al gebakken heeft. Als dit inderdaad het geval is dan is dit hoofdgerecht binnen 20 minuten klaar en voldoende voor 4 personen.

Ingrediënten:

1 kilo ovenfrites
1 pond kibbeling
bakpapier
1 eetlepel fijngeknipte Bieslook of Dille
1 eetlepel Mexicaanse kruiden
8 eetlepels mayonaise of Joppiesaus of….

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Knutsel van 4 grote stukken bakpapier a 30x40cm., rechthoekige bakjes in elkaar met een opstaande rand van zo’n 7 cm. De hoeken van de bakjes kan u vast zetten met bv. paperclips, schuifspeldjes etc.(uw fantasie kan de vrije loop nemen.) Zet de tot kunstwerk verworden bakjes op een bakplaat en vul ze met de ovenfrites. Bak de frites 10 minuten in de oven. Hierna verdeelt u de kibbeling over de bakjes en strooit u de Mexicaanse kruiden er over heen. Nu mogen de bakjes weer terug de oven in en bakt u de fish and chips in 8 minuten knapperig goudbruin. Ondertussen roert u in een schaaltje de mayo of Joppie-saus met enkele druppels citroensap en de Bieslook of Dille door elkaar. Zet de bakjes met fish and chips op 4 borden en serveer de citroenmayonaise er apart bij. Lekker bij malse boontjes of bij doperwtjes!

Een lekker sausje maken voor bij de kibbeling!

wat heb je ervoor nodig ?

1 eetlepel kappertjes
2 stuks augurken
een half bosje bieslook
150 milliter mayonaise
50 mililiter yoghurt
40 mililiter witte wijn azijn
1 teen knoflook
zout
peper

Zo maak je de saus:

Hak de kappertjes en knoflook fijn. Snijd de augurken in blokjes. Hak de bieslook fijn. Meng in een kom de mayonaise yoghurt,azijn,kappertjes en de bieslook door elkaar,en breng het op smaak met een beetje zout en peper. En klaar is de kibbelingsaus !  En nu genieten van een lekker stukje warme kibbeling met een heerlijk sausje !!!!

Nu je de saus gemaakt hebt, wil je misschien ook zelf de kibbelingkruiden wel maken?

Let op hier is een goed kibbelingkruidenmengsel:

  • 2,5 theelepels selderijzout
  • 1,5 theelepel mosterdpoeder
  • 1,5 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel gemalen laurier
  • Halve theelepel cayennepeper
  • Halve theelepel paprikapoeder
  • Halve theelepel gemberpoeder
  • Halve theelepel knoflookpoeder
  • Halve theelepel nootmuskaat

Deze kruiden kun je zelf eenvoudig mixen. Pak een bakje en voeg hierin de laurier, selderijzout, cayennepeper, paprikapoeder, gemberpoeder, knoflookpoeder, nootmuskaat, zwarte peper en mosterdpoeder in samen. Roer het allemaal goed door elkaar.
Je kunt eventueel ook een grotere hoeveelheid in één keer maken, zodat je dit niet steeds opnieuw hoeft te doen als je trek hebt in een portie kibbeling. Bewaar de mix dan in een luchtdichte trommel, om te voorkomen dat de smaak eraf gaat.

Andere vissoorten, tip!

Ook van je vers gevangen schar kan je ‘kibbeling’ maken. Kijk maar eens bij de recepten van schar. Ook weer zoiets waar je je vingers bij opeet!